Există câteva feluri de mâncare pe care le poți găsi în orice colț al lumii. Sau aproape în orice colț, pentru că e posibil ca la poli opțiunile să fie mai restrânse. Oriunde spui burgeri, pizza, pasta, sushi, kebap, oamenii știu despre ce e vorba și, destul de probabil, te vor ajuta să găsești un loc prin apropiere.
Burgerii sunt fascinanți pentru că înglobează un adevărat univers culinar, perfect adaptat la specificul fiecărui loc. Pizza de exemplu, oricât de variată ar fi, este italiană, fără urmă de îndoială. Sushi este japonez, iar kebap-ul este arăbesc. Toată lumea șție asta și, oriunde le vei mânca prin lume, ele îți vor fi oferite de oameni care vor să pară italieni, japonezi sau arabi.
Însă, când mergi să mănânci un burger, de cele mai multe ori nu te servește un “american”. Te servește un localnic care face burgeri. Te întrebi cum se poate ca o mâncare să fie atât de bine integrată în cultura culinară a oricărui loc din lume?
Cum pot fi burgeri picanți indieni sau burgeri australieni din cangur sau burgeri vegetarieni?
Ne-am întrebat și noi și am pornit o cercetare. Am căutat în istoria burgerilor să vedem când au devenit ei americani și când s-au transformat în mâncare universală?
Am pornit de la Hamburg, care pare să fie locul de origine a hamburger-ului. Într-adevăr, undeva prin secolul XIX, orașul german devenise recunoscut pentru carnea de vită și fripturile excepționale pe care le puteai mânca în hanurile din oraș. Legenda spune că tradiția s-a format în urma călătoriei unui grup de germani în Asia unde au descoperit tehnica frăgezirii cărnii prin așezarea sub șaua calului pentru câteva zile.
Emigranții germani din zona Hamburgului, care au ajuns în America la jumătatea secolului XIX, au dus această specialitate cu ei, însă nimic altceva nu sugerează transformarea în chifteaua servită între două felii de pâine pe care o cunoaștem atât de bine.
De altfel, se pare că hamburgerul, așa cum îl știm noi azi, a apărut concomitent în câteva locuri din SUA în perioada 1880-1890. Persoana căreia i se atribuie însă invenția culinară este Charlie Nagreen. Acesta a prezentat „hamburgerul american” la un festival culinar din Seymour, Wisconsin, în 1885.
Burgerul s-a născut rapid.
Pentru că Nagreen l-a oferit tocmai pentru că mușterii lui obișnuiți erau prea grăbiți pentru a se așeza la masă. Așa că a pus chifteaua între două felii de pâine și a oferit-o “pentru drum”.
Relația de prietenie strânsă dintre burgeri și cartofi prăjiți a fost oficiată de
frații Richard și Maurice McDonald abia jumătate de secol mai târziu, însă ea a fost atât de trainică, încât azi cu greu îți imaginezi un burger fără cartofi prăjiți.
Până aici însă burgerii nu se diferențiază cu nimic de pizza, de kebap sau de sushi. Fiecare fel de mâncare are o istorie mai lungă sau mai scurtă, presărată cu legende și detalii “picante”. Poate cel mult am putea remarca faptul că bugerii sunt la egalitate cu mâncăruri care au istorii cu multe sute de ani mai lungi.
Însă ceea ce îi face cu adevărat diferiți pe burgeri este capacitatea de a se adapta la orice cultură culinară.
Burgerii nu au nevoie de ingrediente “originale”, nu au nevoie de echipamente speciale, nu au nevoie de bucătari școliți în Italia, în Japonia sau în Turcia. Un burger poate fi făcut de oricine aflat în fața oricărui grătar, din orice ingrediente are la dispoziție. Această capacitate de adaptare a amplificat creativitatea și a dus la opțiunile atât de variate de la burgeri preparați pe stradă, la burgeri gourmet serviți în cele mai ambițioase restaurante din lume.
De la amatori grătaragii până la chefi cu stele Michelin, fiecare ne punem propria contribuție fie în chifteaua de carne din cele mai variate feluri cu condimente mai mult sau mai puțin secrete, fie în diversele toppinguri sau sosuri care adaugă personalitate și imaginație, fie în chiflele care susțin și pun în valoare aranjamente pe care uneori nici nu-ți vine să le deranjezi.
Nu știu ție, dar nouă, în timp ce scriam articolul acesta ni s-a făcut o poftă nebună să înfulecam un burger. Am ales un Planet Burger și ne-am cam lins pe degete. Te așteptăm și pe tine, să-l alegi pe cel care îți place în restaurantele Planet.