fbpx

Nu credem că există o altă mâncare mai universală decât cartofii prăjiți. Am putea discuta despre pâine, dar aceasta este preparată și servită în forme foarte diferite, pe când cartofii prăjiți, sunt mereu… cartofi prăjiți.

Îi găseșți peste tot în lumea civilizată și sunt garnitura absolută. Dacă nu ar fi caloriile, credem că nu ar exista o altă garnitură. Și asta doar pentru că toată lumea ar comanda cartofii prăjiți.

Dar cât de bine îți cunoșți cartofii prăjiți? Hai să-ți spunem câteva informații interesante și multe dintre ele hazlii despre cartofii prăjiți.

1. În primul rând de unde vin?

Belgienii se proclamă în gura mare inventatorii cartofilor prăjiți. De altfel, e țara care pare să-și ia cel mai în serios această titulatură. Au creat și o legendă care povestește că pescarii belgieni care mâncau peștele prăjit, în timpul iernii, când nu puteau pescui, foloseau cartofii ca substituent pentru peste. Delicios substituent, nu?

Francezii, pe de altă parte, zic că nu degeaba se numesc “french fries” în lumea vorbitoare de limba engleză și că vânzătorii ambulanți de pe Pont Neuf îi ofereau încă de prin 1790.

Nici spaniolii nu se lasă mai prejos, zicând că Spania a fost prima țară prin care cartoful a intrat în Europa și , ținând cont că, la început, europenii au fost reticenți la această legumă, ei au fost cu siguranță cei care l-au preparat în cele mai diverse feluri. Dar… nu dau detalii.

2. Peru țara cartofului

Interesant este însă că nimeni nu zice nimic despre Peru, țara care este considerată leagănul cartofului. Asta pentru că incașii cultivau cartoful cu câteva mii bune de ani înainte de a-l descoperi europenii.

3. Ce fel de cartofi doreșți?

Pare o întrebare cu puține variante de răspuns. La Planet, de exemplu sunt pai sau wedges. Dar în realitate e o întrebare cu muuulte variante de răspuns, mii de variante. Pentru că în agricultură peruană sunt listate câteva mii de soiuri locale, iar europenii au mai adăugat încă peste o mie.

4. Cine a mâncat primii cartofi în Europa?

Trebuie să fi fost o persoană importantă, nu? Chiar așa pare să fi fost. Undeva în jur de 1569 regele Filip II al Spaniei a primit cadou de la colonișți o ladă de cartofi, pe care a oferit-o în dar Papei, iar acesta, generos i-a împărțit pe la diverse curți regale cum ar fi Olanda sau Austria. Noi credem că primul care a mâncat din lada aia a fost bucătarul de pe corabia care i-a transportat :).

5. Dacă credeai că e greu să alegi soiul de cartof, stai să vezi cât de greu e să alegi tipul de cartof prăjit.

Există 18 feluri de cartofi prăjiți, ceea ce explică de ce mâncăm atât de mulți. E greu să te hotărășți și, oricum, e bine să le încerci pe toate. Imaginea de mai jos este preluată de la Food Republic pentru că ni s-a părut cea mai bună.

6. Vrei și un record?

Dacă tot suntem aici, hai să-ți spunem și că cel mai lung “curly”, adică cartof prăjit spiralat a avut aproape 1m. Oare există și competiții de cea mai lungă coajă de cartof?

7. Știu că e greu să rezișți, dar abține-te să-l iei de la parteneri

Cum ai putea să rezișți unui pai de cartof de 1m!? Nu poți rezistă nici unuia de 10 cm pe care îl vezi în cutiuța prietenului. Știi că-i al lui, dar… trebuie să-l ai!!!! Nu e de glumă. Se pare că “furatul” cartofilor este motivul principal al certurilor dintre cupluri în restaurantele fast food.

8. Cică americanii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi prăjiți

O statistică îi contrazice, se pare că la nivel individual belgianul consumă cam cu 30% mai mulți cartofi prăjiți decât americanul. Interesant este, însă, că deși pe aceeași parte a oceanului cu patria cartofilor, America a avut nevoie de ajutorul Europei pentru a descoperi această legumă. Și, cică, erau gustărica preferată a lui Thomas Jefferson, ceea ce a dus la popularizarea lor în America.

9. De unde poți afla mai multe?

Suntem siguri că aceast articol ți-a făcut și mai multă poftă să descoperi această mâncare universală. Și acum vrei cu disperare să afli și mai multe… Ei bine, află că există un muzeu la cartofilor prăjiți în Belgia numit Frietmuseum. Deci dă fuga și scufundă-te în istoria cartofilor.

10. Îți lasă gură apă?

Ai vrea să mănânci și cu ochii o porție acum, nu-i așa? Doar să ai una la îndemână. Ei bine există în lumea asta mașini automate care vând cartofi prăjiți. Bagi moneda, scoți cartoful. Cine ar vrea una acasă? Nu știm cum îți poți procura una, dar știm sigur că te așteptăm în restauranteul Planet pentru cu o porție generoasă de cartofi delicioși… sau două… sau trei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comanda!